Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ. Ο ΛΩΠΟΔΥΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ


του Γιώργου Αλεξάτου

Άφησε τον μάταιο ετούτο κόσμο στις 13 Φεβρουαρίου 1899, έχοντας γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 1830. Γιος Χιώτη προσωπικού γιατρού του Σουλτάνου, ανέπτυξε σημαντική εμπορική δραστηριότητα και ίδρυσε την Τράπεζα Κωνσταντινουπόλεως μέσω της οποίας δάνειζε με υπέρογκο επιτόκιο τις κυβερνήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Αιγύπτου.
Το 1872 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και από την πρώτη στιγμή επέδειξε το επιχειρηματικό του ταλέντο. Αν και δεν υπήρχε ακόμα Χρηματιστήριο, εξέδωσε μετοχές για τα μεταλλεία του Λαυρίου, διαδίδοντας πως υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού. Καταλήστεψε έτσι τις οικονομίες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, οδηγώντας τους στην οικονομική καταστροφή και προκαλώντας κύμα πτωχεύσεων χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων.
Έχοντας θησαυρίσει από τη μεγάλη αυτή κομπίνα, το 1881 ίδρυσε την Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας, εξασφαλίζοντας ακόμα και την έκδοση χαρτονομίσματος για τις μόλις ενσωματωμένες στο ελληνικό κράτος περιοχές της Θεσσαλίας και της Άρτας.
Επιδιώκοντας την άλωση της Εθνικής Τράπεζας, απέτρεψε το 1893 τον δανεισμό της κυβέρνησης Τρικούπη, προκαλώντας τη χρεοκοπία της χώρας.
Υπήρξε, εντούτοις, φιλάνθρωπος και μεγάλος εθνικός ευεργέτης...
Ένας "λωποδύτης φιλάνθρωπος", όπως τον χαρακτήριζε ο κόσμος της εποχής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου