Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ (κείμενο γνωριμίας)



Καθημερινά όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας βρίσκονται  κάτω από το όριο της φτώχειας. Βλέπουμε ανθρώπους απελπισμένους, ντόπιους και μετανάστες, να ψάχνουν στα σκουπίδια. Μικρά παιδιά να λιποθυμάνε στα σχολείο επειδή στερούνται ακόμα και το γάλα.  Ειδικά εδώ στα δυτικά η κοινωνική καταστροφή εντείνεται μέρα τη μέρα.  Όσο η κατάσταση  δεν αλλάζει,  η αλληλεγγύη είναι η μόνη και άκρως απαραίτητη λύση για τη στήριξη οικογενειών που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη βασικότερη ανάγκη, την ανάγκη της τροφής.
Το κίνημα της κοινωνικής αλληλεγγύης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη λεγόμενη «φιλανθρωπία», δεν έχει καμία σχέση με κομματικούς μηχανισμούς. Πρόκειται για ένα κίνημα συλλογικής δράσης που αποσκοπεί στη συμμετοχή αυτού του ίδιου του κόσμου που αντιμετωπίζει προβλήματα, τα οποία προκαλεί η κρίση και η μνημονιακή πολιτική.
Η Αλληλεγγύη στα Δυτικά  είναι μια δομή που συγκροτήθηκε στη βάση δημιουργίας κινήματος και δεν  λειτουργεί ανταγωνιστικά προς άλλες πρωτοβουλίες που ενδεχομένως αναλαμβάνουν θεσμικοί φορείς, όπως ο δήμος, η εκκλησία κ.λπ., ενώ επιδιώκεται ο συντονισμός και με τις άλλες αντίστοιχες κινήσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου κι αν δραστηριοποιούνται. Έχοντας ως άμεσο και πρωταρχικό στόχο την εξασφάλιση της διατροφής, ένδυσης και υπόδησης σε όσους τα στερούνται, η Αλληλεγγύη στα Δυτικά, ήδη  βοηθάει συστηματικά πάνω από πενήντα οικογένειες, ενώ έκανε και δύο αποστολές τροφίμων στους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς.
Για μας είναι απολύτως σαφές ότι η όποια δραστηριότητα δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει το κράτος, από το οποίο απαιτούμε την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, πόσο μάλλον να το απαλλάξει από τις ευθύνες του. Αντίθετα, η ανάπτυξη του κινήματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχεύει στην επανανακάλυψη της αξίας της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης. Στην υπόθεση αυτή καλείται να συμβάλλει άμεσα και ενεργά οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε ενδιαφέρεται είτε προσφέροντας προϊόντα είτε συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις μας, είτε και τα δύο. Η αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της δεν μπορεί να γίνει με απομονωμένο τον έναν από τον άλλον, με την επιδίωξη προσωπικών λύσεων επιβιωτισμού.
        Όλοι μαζί μπορούμε! Και θα πετύχουμε, γιατί έχουμε τη θέληση και την αποφασιστικότητα. Γιατί, πάνω απ’ όλα, έχουμε εμπιστοσύνη στη συλλογική δράση

Τηλέφωνα 210 5317206, 210 5901672, 6945968650
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : allhleggyhstadytika@gmail.com
Ιστότοπος: allhleggyh-sta-dytika.blogspot.gr
Σελίδα μας στο Facebook: Αλληλεγγύη στα Δυτικά


Η δομή μας συνεδριάζει κάθε Τετάρτη στα γραφεία του συλλόγου των δασκάλων, Ρήγα Φεραίου 20 Αιγάλεω, στις 7.30 το απόγευμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου